Hakkımda

Fotoğrafım
Kimine göre evin küçük kızı, kimine göre evin hanımı, kimine göre iş yerindeki sert kalite ve HSE yöneticisi, kiminin çılgın Zumba hocası, kimine göre çok uzun bir cadıyım, kiminin dert ortağı, sırdaşı, birine göre anneyim, birilerinin biricik teyzesi, kimilerinin kıskandığı kadınım, birilerinin huysuz geliniyim, birinin ise hayatının kadını, kimine göre ise sadece bir isim, sen söyle kimim ben?

Blog Arşivi

21 Eylül 2012 Cuma

Sporda Güvenlik 2


 

SPORDA GÜVENLİK-2

Geçen yazımda, spor yaparken özellikle düşme, çarpma gibi durumların yaşanma olasılığının yüksek olduğu spor dallarında bu sporlara gönül veren sporcular tarafından alınması gereken önlemlerin ne kadar önemli olduğundan bahsetmiştim. Peki hangi spor dalında ne tür önlemler alınmalı ? Sadece riskli görünen ekstrem sporlarda değil, güvenli görünen diğer spor dallarında da alınabilecek bir çok önlem bulunmakta. Öncelikle eğer yapacağınız spora özel olarak üretilmiş malzemeler var ise öncelikle onları tercih etmelisiniz. Örneğin günlük kullanım için tasarlanmış bir spor ayakkabı ile tenis oynadığınızda ayak bileğinizin burkulma olasılığı her zaman daha fazla olacaktır. Özellikle spor ayakkabınızın seçiminizde yapacağınız spora uygun bir ayakkabı, o spor için tasarlanmış kıyafetleri seçmeniz,  sizin daha konforlu ve daha keyifli spor yapmanızı sağlayacaktır. Bu ayrıntılar önemsiz gibi görünse de, spora yeni başlayanların başına bu tarz küçük spor yaralanmalarının gelmesi onların gelecekteki spor yaşantılarını olumsuz etkileyecektir.

Gelelim eksterm sporlara. Bu sporlarda yaşanacak kazaların sonuçları çok ciddi boyutlara ulaşabilmektedir. Bana bıraksalar, yeterli koruyucu önlem almayan hiçbir sporcuyu sahalara asla bırakmam. Çünkü sporcu kişiliklerde konsantrasyon ve sınırlarını zorlama isteği her zaman  fazla olduğundan dolayı risk daha kolay alınır ve kaza çoğu zaman kaçınılmaz olur. Onun için siz siz olun önlemlerinizi almadan sevdiklerinizin de önlemlerinin tam olduğundan emin olmadan bu tarz sporları yapmayın ve yapmalarına izin vermeyin. Aşağıdaki tabloda bazı spor dallarında alınabilecek basit ama etkin koruyucu önlemlerden bahsettim. Herkes için keyifli kazasız spor dolu bir yaz diliyorum.

Spor Dalı
Alınması gereken koruyucu önlemler
Baş koruyucu
Gövde Koruyucu
Diz/Dirsek Koruyucu
Diğer
Snowboard
Board’un bağlantıları kontrol edilmeli.
Kask muhakkak kullanılmalı.
Bel/omur ve göğüs koruyucular kullanılabilir.
Kullanılabilir.
Gözlük kullanılabilir.
Kayak
Kayak bağlantıları muhakkak kontrol edilmelidir.
-
-
Diz ve dirsek koruyucu kullanılabilir.
Kulak ve göz koruyucuları yeterlidir. 
Roller Skate
 
Kask kullanılabilir
-
Diz ve dirsek koruyucu
Eldiven
Bisiklet
Bisiklette bulunan arka ön ve jant reflektörleri ve gece kullanım için pilli flaşörler
Kask kullanılabilir
-
Diz ve dirsek koruyucu
Eldiven
Kaykay
-
Kask kullanılabilir
-
Diz ve dirsek koruyucu
Özel Ayakkabı, Bileklik


 Yeşim Aştı
18 Haziran 2012



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder