Hakkımda

Fotoğrafım
Kimine göre evin küçük kızı, kimine göre evin hanımı, kimine göre iş yerindeki sert kalite ve HSE yöneticisi, kiminin çılgın Zumba hocası, kimine göre çok uzun bir cadıyım, kiminin dert ortağı, sırdaşı, birine göre anneyim, birilerinin biricik teyzesi, kimilerinin kıskandığı kadınım, birilerinin huysuz geliniyim, birinin ise hayatının kadını, kimine göre ise sadece bir isim, sen söyle kimim ben?

Blog Arşivi

21 Eylül 2012 Cuma

Sporda Güvenlik 1






SPORDA GÜVENLİK

Spora gönül vermiş ve çiçeği burnunda bir” İş Güvenliği Uzmanı” olarak, çok önemli bir konuya dikkatinizi çekmek istiyorum. SPORDA GÜVENLİK.

Aynı İş kazalarında olduğu gibi spor yaparken de başımıza birçok kaza gelme olasılığı bulunmakta.  Bu tür kazalardan sporcuları korumak için duyarlı spor tesisleri toplu koruma yöntemlerini tercih etmekte daha güvenli malzemeler kullanmakta ya da kaza meydana geldiğinde oluşabilecek etkilerin şiddetini azaltmak için birçok önlem almakta böylelikle kaza riskini minimize etmeye çalışmaktadır. Toplu koruma yöntemlerinin yanında kişisel koruyucu malzeme kullanımı da atlanmaması gereken çok önemli bir nokta. Bunun için bireysel olarak bu konuda bilinçli davranmak çok çok önemli.

Spor kazalarının başımıza gelme olasılığı ne kadar az görünse de meydana geldiklerinde hayatımızı olumsuz yönde etkileyecek kalıcı hasarlar bırakma, hatta hayatımıza mal olma olasılığı ise yüksek olabilir. Özellikle tehlikeli ve kaza riski yüksek ekstrem sporları seçmiş olan tüm spor severlere bu noktayı atlamamaları gerekliliğini hatırlatmayı kendime bir görev sayıyorum. Peki bize gerekli olabilecek kişisel koruyucu ekipmanlara nasıl karar verebiliriz? Ve hangi sporda hangi tür güvenlik malzemeleri kullanmak gerekir. Bu sorulara gelin beraber cevap arayalım.

-          Öncelikle seçilen spor dalında başınıza gelebilecek ne tür tehlikeler olabileceği ve bu tehlikelerin gerçekleşme olasılığı düşünülerek bir risk analizi yapalım,

-          Özellikle riskli durumların (düşmek, çarpışmak, kaymak vb.)  başınıza gelmesi durumunda bedensel olarak hangi bölgelerinizin zarar görebileceğini düşünelim ve buna göre kişisel koruyucu malzemelere karar verilim.

Kişisel koruyucu malzemeler, baş, kulak, “göz ve yüz”,” kol, bacak, diz ve dirsek”, “bel ve karın bölgesi”, “ayak ve bacak” koruyucuları gibi vücudumuzun birçok alanına yönelik olarak sınıflanmaktadır. Seçilen kişisel koruyucu malzemeler;

-tam bir koruma sağlamalı,

-kendileri tehlike kaynağı olmamalı,

- kullanılan vücut kısımlarına ve yapılan spora uygun olmalı,

- temizliği bakımı kolay ve pratik olmalı

 - CE markalaması yapılmış olmalıdır.

Kaza sevimsiz bir konu ama hayatımızın gerçeği. Bilinçli davranarak, toplu koruma yöntemleri konusunda spor tesislerini uyarabileceğimiz ve alınan önlemlerin yeterliliğini ve etkinliğini sorgulayabileceğimiz gibi kendimiz ve sevdiklerimizi de spor kazalarından korumak için kişisel koruyucu kullanımını teşvik etmeli, her spor yapışımızda bu malzemeleri kullanmalı ve kullandırmalıyız. Unutmayın İş kazası gibi spor kazaları da hayatımızda bir kere başımıza gelebilir. Başımıza geldiklerinde bize kalıcı hazarlar bırakmamaları ve hayatımıza mal olmamaları için gerekli güvenlik önlemlerimizi almalıyız. Bu vesile ile kayak antremanı sırasında yeni hayatını kaybeden milli sporcumuz 17 yaşındaki Aslı Nemutlu’yu da anmış olalım. Kazasız ve Keyifli Sporlar.

Not: Bir sonraki yazı; “Hangi sporda ne gibi koruyucu malzemeler kullanmalıyız?”

Yeşim Aştı
31 Ocak 2012

 

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder