Hakkımda

Fotoğrafım
Kimine göre evin küçük kızı, kimine göre evin hanımı, kimine göre iş yerindeki sert kalite ve HSE yöneticisi, kiminin çılgın Zumba hocası, kimine göre çok uzun bir cadıyım, kiminin dert ortağı, sırdaşı, birine göre anneyim, birilerinin biricik teyzesi, kimilerinin kıskandığı kadınım, birilerinin huysuz geliniyim, birinin ise hayatının kadını, kimine göre ise sadece bir isim, sen söyle kimim ben?

Blog Arşivi

21 Eylül 2012 Cuma

Azı Yarar, Çoğu Zarar; STRES




AZI YARAR, ÇOĞU ZARAR- STRES

Başarılı olan insanların hayatlarına göz gezdirdiğiniz zaman stresle dolu olduğunu görürsünüz.  Stres, hayatımızın her alanında olduğu gibi iş hayatımızın da kaçınılmaz bir parçası. Makul stresin iş hayatında olumlu etkileri olduğunu düşünenlerdenim. Makul seviyede strese maruz kalmak enerji artışını, birçok açıdan uyarılmayı, daha uyanık davranışlar sergilemeyi ve birçok olaya proaktif bakmayı sağlar. İş hayatında “Makul Stres” kaygı ve endişe yerine zor bir işi başarmada adaptasyonu ve konsantrasyonu arttırır, işin nasıl sonuçlanmasını istiyorsanız ona odaklanmanızı ve sizi o sonuca götürecek yolları bulmanızı sağlar. Sonunda insanı başarıya ve doyuma ulaştıran, mutlu eden bir stres türüdür. Birde iş hayatında “Ekstrem Stres” e maruz kalan büyük bir çalışan kitlesi var.  Ekstrem strese maruz kalmak ise kişinin kendine olan güvenini kaybetmesine, yetersiz, çaresiz, umutsuz hissetmesine sebep olur ki, bu bireyden verim almanız mümkün değildir. Bu durum iş yerinin çıkarlarını da olumsuz yönde etkileyecek ve iş kayıplarına yol açacaktır. Makul ve ekstrem stres düzeyi kişiden kişiye elbette ki farklılık gösterecektir. Kişilerin kaldırabileceği optimum düzeyde stres ile iş hayatını sürdürmesi en idealidir. Ancak öyle zamanlar olur ki birçok kişi kendisi için makul sayılabilecek düzeydeki bir stresi bile kaldıramayacak duruma gelebilir. Böyle bir durumda stres ile baş etmek için içki ve sigaraya yönelme, kendini aşırı yemek yemeğe verme gibi durumlar gözlemlenir ki bu da insanın en önemli hazinesi, sağlığını kaybetmesine sebep olur.  Stresle baş etme ile ilgili gazete ve dergilerde birçok yöntem önerilir. Hobi edinme, spor, meditasyon gibi bu yöntemler bir çok kişide işe yararken bazı kişilerde işe yaramamaktadır.

Yeşim der ki;

Stresle girdiğinizde bu benim için makul mü yoksa ekstrem mi diye sorun. Makul ise faydalarından yararlanın. Değilse stresi yönetin,

-         İş yerinde sizde strese sebep olan kaynakları belirleyin.

-         Çalışma arkadaşlarınızla iyi ilişkiler kurun ama herkes tarafından sevilmeyi beklemeyin.

-         Sabah gözünüzü açar açmaz gününüzü planlayın, planlara uyun, sonuçlarını kontrol edin.

-         Başarısız olduğunuz konularda kök neden analizi yapın. Bu durumları iyileşme fırsatı olarak görün.

-         Günün içerisinde “acil ve önemli” işler yapmak yerine, bu işleri temizleyin ve gününüzün çoğunu “acil olmayan ve önemli” işlere ayırın.

-         Her şeyi ben yaparım, kimse benden daha iyi yapamaz demeyin. İşi delege edin, bölün ve yönetin.

-          Kendinizi vazgeçilme görmeyin.

-          Hayır demeyi öğrenin.

-          İşkolik olmayın, dinlenmeyi bilin.

-          Sağlıklı düşünmek için fiziksel aktivite yapın.

Yeşim Aştı

 14 07.2011

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder