Hakkımda

Fotoğrafım
Kimine göre evin küçük kızı, kimine göre evin hanımı, kimine göre iş yerindeki sert kalite ve HSE yöneticisi, kiminin çılgın Zumba hocası, kimine göre çok uzun bir cadıyım, kiminin dert ortağı, sırdaşı, birine göre anneyim, birilerinin biricik teyzesi, kimilerinin kıskandığı kadınım, birilerinin huysuz geliniyim, birinin ise hayatının kadını, kimine göre ise sadece bir isim, sen söyle kimim ben?

Blog Arşivi

21 Eylül 2012 Cuma

Motivasyon



SPOR ve MOTİVASYON

Bahar geldi, doğa uyandı, güneş parıldıyor ve içimiz kıpır kıpır. Bu arada kışın boşalan spor salonları da doldu taştı. Yaz aylarında giyilecek ince kıyafetlerin, bikini ve mayoların dolaplardan çıkacak olmasının verdiği bir telaş ile spor kulüplerinin veya salonlarının yolları aşındırılmaya başlandı. Ama öyle bir insan topluluğu var ki yaz kış düzenli olarak spora giden, her zaman sağlıklı ve fit görünen.  Herkes zaman zaman spor yapma isteği duyar, ancak bunu yaşam tarzı haline getirmek ve bu konuda motive kalmak herkes için çokta kolay değil.

Motivasyon, iş, okul, sanat, ticaret, hayatın hangi alanında olursak olalım insanoğlunun mutlu ve beraberinde başarılı olmasını sağlayan temel bir yaşam enerjisidir aslında. Ruhsal olarak bir konu üzerinde motive olmak engelleri aşmayı, hedefe ulaşma gücünü içinde hissetmeyi,  başarılı ve özgüveni yüksek birer birey olmayı beraberinde getirir.  Spor konusunda da diğer alanlarda olduğu gibi motive olmak, sağlıklı dinamik bir hayatı, fit ve genç bir görünümü beraberinde getirecektir. Peki spor yapma konusunda motivasyonu yüksek insanların sırrı ne? Profesyonel sporcu olmayan bir kişi bir spor aktivitesini yeteri kadar uzun süreli gerçekleştirebilme motivasyonunu nasıl sağlayabilir?

Eğer bir kişi yaptığı bir aktivitenin sonucunda takdir görür, ödül ya da keyif alırsa, o duyguyu tekrardan yaşamak için aynı aktiviteyi yapmaya istek duyacaktır. Buna psikolojide “Edimsel Koşullanma” deniyor. Bu yöntem kötü alışkanlıkların bırakılmasında etkili olduğu gibi iyi alışkanlıkların kazanılmasında da çok işe yarıyor. Peki “Edimsel Koşullanma” yöntemini sporda nasıl kullanacağız ? Hiç kimse keyif almadığı bir aktiviteyi uzun süreli yapamaz. Onun için eğlendiğiniz keyif aldığınız bir aktivite seçin. Zamanın nasıl geçtiğini anlamayacağınız, tekrar tekrar yapmaktan sıkılmayacağınız bir spor aktivitesi muhakkak vardır. Ya da ödül sizin için önemli bir motivatör ise amatörler için düzenlenen müsabakalara katılmak bir yol olabilir. Birçok spor kulübü, üyelerinin motivasyonunu arttırmak için bu yöntemi sıklıkla kullanmakta. Mesela belirli bir zaman dilimi içerisinde harcanacak kalori hedefleri koyup, onları izlemek, üyeleri birey olarak takip etmek ve sonunda ödüller vermek gibi.

Bu yöntem bende işe yarıyor.  Müziği ve dans etmeyi seviyorum. Bunun için müzikle yapılan latin aerobik veya aerodance aktivitelerini seçiyorum. Hem mutlu oluyorum  ve hem de eğleniyorum. Harcadığım kalorilerde yanıma kar kalıyor.

Bir başka motivasyon kaynağı ise, bir sosyal grubun parçası olmak. İnsanoğlu sosyal bir varlık. Bir gruba ait olmak hem güven veren ve hem de kendimizi değerli hissettiren bir durum. Birçok insan için, tek başına spor yapmak bu aktiviteyi rutin ve uzun süreli olarak uygulamanın önünde büyük bir engel olabilir.  Bundan dolayı yapılan araştırmalar tek başına spor yapmak yerine grup olarak spor yapmanın çok daha motive edici olduğunu ortaya koymakta. Çevrenizde ne kadar çok spor bilinci ve spor güdüsü yüksek insan var ise unutmayın bir süre sonra siz de onlara benzeyeceksiniz. Sosyal bir grubun üyesi olmanın verdiği keyif ve eğlenceli ortamda, grup ile gerçekleştirilen sporları cazip kılan diğer etkenlerden sayılabilir.

Özetle, Yeşim derki;
Sporda motivasyon için eğlenceli ve size kolay gelen başarılı olduğunuz bir aktivite seçin, sosyal bir grubun parçası olun, bir spor kulübüne ya da grubuna dahil olun ve motive olun. Kim bilir belki dostunuz olacak birçok kişi ile ve hatta benim gibi hayat arkadaşınızla spor kulübünde tanışabilirsiniz.

Yeşim Aştı

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder